програма e-fem links                  

 


фестивал за
електронна музика
2 - 5 октомври 2002, София

Като организатори на Фестивала за електронна музика ФЕМ 02 имаме удоволствието да Ви поканим на поредния празник на електронната музика, който ще се проведе между 2ри и 5ти октомври 2002 в София.
ФЕМ е годишен фестивал за авторска електронна и електроакустична музика. Винаги в досегашната си 14-годишна история фестивалът е представял съвременното развитие на българската и световната електронна сцена.
Акцентът тази година е поставен на особено популярната днес клубна електронна музика, особено на ethno и world направлението в нея. Също така ще се представят някои ambient проекти. Поканили сме най–изявените български групи и автори – работили най-активно през последната година, както и няколко изключително интересни дебюта.
За първи път в историята на фестивала ще участват три актуални и емблематични имена от световната електронна сцена Това са Jimi Tenor с групата си на 5ти октомври в зала "Христо Ботев" и Fun’Da’Mental в пърен състав на 4ти в същата зала.
Освен тях ще можете да видите и първата джем сесия на фестивала. Лидерите на добре познатите Transglobal Underground, Hamid Mantu и Alex Kasiek, заедно с техния изпълнител на цитра, ще сформират фестивална формация с някои добре познати български музиканти.

В рамките на ФЕМ ще се проведе и традиционната съпътстваща програма от презентации на нови технологии, семинари и срещи. Програмата ще намерите в уеб сайта на фестивала http://fem.dir.bg.

Четирите фестивални вечери са градирани по мащаб и по ориентация, като в различните вечери групите са обединени както по стил така и по начин на контакт с публиката.
След полунощ в последната вечер концертната програма ще прелее в денс парти. И отново само с авторска музика.

Искаме да благодарим за любезната подкрепа на Британския Съвет, съдействието на Френския институт, Сцена за авторска музика “О!Шипка” и хотел “Амбасадор” и на медийните партнъори Радио Тангра, Dir.bg и cult.bg.

Благодарим на всички, които работят заедно с нас и не жалят усилия и време, за да може фестивалът да бъде проведен по най-добрия начин.


Инициативен комитет ФЕМ 02

Иван Вълков, Любомир Кавалджиев, Любомир Ноков, Адриан Георгиев

 


Fun'Da'Mental ще свирят на
4ти октомври в зала "Христо Ботев"


из историята на фестивала
ФЕМ 02 празнува тази година четиринадесетата си годишнина. Фестивалът е една ежегодна българска културна проява със сравнително дълга и богата история. За първи път фестивалът е бил организиран от Любомир Кавалджиев и Ангел Андонов през 1989 г. под името: “Първи национален фестивал за електроакустична и компютърна музика, Гоце Делчев ’89”. Тогава той e бил подкрепен от Общинското ръководство на гр. Гоце Делчев и от Института за изкуствознание - БАН. Първите му две издания са се провели в същия град.

През 1990г. фестивалът вече е бил в гр. Сандански. През 1991г. е преместен в София - в Националния Дворец на Културата. През 2001 година фестивалът се провежда в общинския Културен дом "Средец".
От 1990 до 1994 г. той е бил организиран от Симо Лазаров и СОКИ (с ръководител Росен Петров), а от 1995 г. до 1998 г. включително - от Любомир Велев и Иван Вълков (в рамките на “Компютърно пространство”, представяно от СОКИ –Росен Петров).
От 1999 г. фестивалът вече съществува самостоятелно. Той приема за име абревиатурата ФЕМ (Фестивал за Електронна Музика) и се организира от инициативен комитет под ръководството на Иван Вълков, със съдействието на доц. Любомир Кавалджиев.Ветераните на българската електронна музика

Veteranite 1988г. - за първи път заедно ...
(на концерт по инициатива на Илия Фортунов)...


“Първи национален фестивал
за електроакустична и компютърна музика,
Гоце Делчев ’89”
- постер

L. Kavaldjiev A. Andonov

  Любомир Кавалджиев и Ангел Андонов -
организатори на първия ФЕМ (1989г.)
облик на фестивала


Фестивалът е ежегоден и се провежда за четиринадесети път.
Отразява развитието на електронната музика през последната година, като се стреми да покаже и очертае тенденциите както в националната така и в световната продукция.

Принципите за селекция и подреждане на програмата са :


1.Представяне на всички актуални стилове, като се акцентира на авторите и изпълнителите на живо.


2.Представяне на аудио и видео продукции само от последната година.


3.Подкрепа и насърчаване на новаторски и експериментални продукции.


4.Представяне на новости в аудио и видео технологиите, като се организират презентации, теоретични и практични семинари.


5. Осмисляне на тенденциите в развитието на българската и световна електронна музика чрез организирането на дискусии в рамките на фестивала и участие в различни медийни и виртуални коментари за него.


6. Насърчаване на неформални контакти между авторите чрез организиране на срещи извън официалната програма във фестивален клуб.office@dsmusic.net