програма профил на фестивала links                            

 


фестивал за
електронна музика
2 - 5 октомври 2002, София 

     e-fem 2002

Studio DAYSТук ще можете да участвате във виртуалните музикални прояви на фестивала - да се запознаете с интересни музиканти  и да чуете тeхни композиции. Своите мнения пращайте директно на авторите (ако са публикували електронните си адреси), чрез e-maila на DS Music .

Селекцията включва няколко утвърдени автори, както и дебюти представени за  ФЕМ 2002 чрез студийни произведения
или CD албуми продуцирани в последно време.

 1 DAY
ИМЕОН
            

IMEON (Исидор & Петър) е формация създадена в началото на 1986г. в Ботевград. Названието на групата идва от древното име на планина  в централна Азия.
От тук преди много столетия са тръгнали основателите на българската държава.
В музиката на IMEON могат да се открият  различни стилове на съвременната електронна
музика. Елементи на trance, както и етно- семпли придават оригиналност и автентичност
на саунда им. Клубният techno звук, който на  моменти става доста агресивен и твърд  се проявява
също в някои техни композиции.


1. Lenin     >(MP3)

2. Dream     >(MP3)

IMEON
(Isidor&Petar)
Bulgaria, Botevgrad
e-mail: imeon@mail.bg
homepage: http://www.imeon.cjb.net
2 DAY

Lubomir Kavaldjiev        
 
Роден е на 25.10.1942 г. в София. Любомир Кавалджиев завършва музикалното си образование в Държавната музикална академия – София през 1966 г. Докторат по философия - 1970 г. Специализации в Полша и Германия (1974-78г).
В момента работи в БАН.

Творчество и професионални интереси:

Преподава в Софийския университет по специалността “Психология на изкуството”, както и по "Информационни модели и саунд дизайн" в Техническия университет – София.
Две книги, много студии, статии и рецензии, включително и по теоретични въпроси на електронния саунд, отношението между музика и техника в съвременното общество.
Любомир Кавалджиев е организатор (заедно  с  А. Андонов) на Първия национален фестивал на електроакустичната музика проведен в гр.Гоце Делчев през 1989 г. Съорганизатор е и на ФЕМ от 1999 г. насам. Ръководител е на секция "Информационни системи в музикалната култура" при Института за изкуствознание - БАН. Създател е на първата у нас мултимедийна информационна система, изпробвана успешно при архивиране на българска народна музика. Същата беше наградена през 1997 г. с първа награда от Г-7 и Европейската комисия по проекта GIP.

От 1986 г. Любомир Кавалджиев започва и практическа работа в сферите на електронната и компютърната музика. Занимава се със саунд-дизайн, композиция на електроакустична музика, Live електронни музикални импровизации, образователни концерти, тестване на софтуер и хардуер, преподавателска дейност и консултации относно музикалните възможности на PC компютрите.
Миналата година завърши научен проект на тема: “Съвременната електронна и компютърна музика - технология, психология, естетика”.
Любомир Кавалджиев има предпочитания към жанровете: спейс, амбиент и етно, както и към т. наречената “концептуална” електронна музика, рефлектираща върху актуални теми.
Напоследък основна тема в неговото творчество са ИНТЕРНЕТ, информационното общество и глобалните контакти осъществявани в него.

Л. Кавалджиев
Цикъл "МАМАТА"
(2001-2002)

1. Pro oriente    >(MP3)
2. We or they    >(MP3)Lubomir Kavaldjiev
Bulgaria, Sofia
e-mail: sscor@trbg.net

homepage (office): http://musicart.imbm.bas.bg/INFOMUSIC.htm
 
    
Електронна музика online (mp3, rm):
http://musicart.imbm.bas.bg/infomusic.htm

http://musicart.imbm.bas.bg/fem_anotations_2001.html

http://musicart.imbm.bas.bg/fem_anotations_2000.htmlИлия Фортунов  
                               
И. Фортунов е един от родоначалниците на рок музиката в България. 17 години е свирил в група "Везни". Участвал е в записите на 6 сингъла и в над 20 сборни дългосвирещи плочи, в телевизионни и радио програми, изнесъл е много концерти в България и чужбина.
Илия Фортунов, заедно с Л. Кавалджиев и др. е участник и съавтор в саундтрака на първия, посветен специално на електроакустичната музика,
български сюрреалистичен филм “Подземни тайнства”, както и в редица други телевизионни филми с подобна тематика. През 1988 г. организира благотворителен концерт на автори и изпълнители на авангардна музика. През 1989 г. идеята на този концерт прераства в организирания първи български фестивал на електроакустичната и компютърна музика, проведен в гр.Гоце Делчев.
Илия Фортунов доразвива редица
насоки в рок музиката, джаз-рока, спейс-електрониката и съчетава елементи на джаз и класическа музика., вплитайки своето философско кредо “Човекът, Земята, Космосът”. Албумите му: “Осмози” (1995) и “Модус Вивенди” (1996), издадени от Marco’s Music са негово потвърждение. Авторът има още два тематични цикъла: “От първо лице” и “Състояния”.
Илия Фортунов създаде школа от ученици, които следват неговото концепция. Авторът работи и в тандем с известната наша хореографка Мая Шопова, която го инспирира за написването на балетна музика. На 30 Май 1997 г. по негова музика, и по музика на Вангелис, в град Кротоне, Италия се състоя гранд-спектакълът за Питагор, поставен от Мая Шопова.
Появата на Илия Фортунов на страниците на списание Billboard през 1997 г. потвърди намеренията му за чисто музикално изкуство, породено от времето в което живеем, без съобразяване с модни течения и стилове в съвременната музика.
В момента Фортунов публикува най-новия си диск: ДУЕНДЕ. Той съдържа две сюити в неокласически стил, представителната за автора енигматична пиеса “Дуенде” и няколко други композиции от най-новото му творчество.

Илия Фортунов
1. Fata Morgana  
   >(MP3)
2. Из албума "Дуенде" (09.2002):
Сърдечно благодаря
   >(MP3)
Iliya Fortunov
Bulgaria, Sofia
Tel.: +359 02 771891

3 DAY

 Даниел Симеонов

1. Double Turn (CD):
East Lane    >(MP3)

2. PLOOF (Postwork CD)

Viet    >(MP3)
 
     


Daniel Simeonov

Bulgaria, Svishtov
e-mail: gaezwod@abv.bg


ТИХОМЪЛКОМ
     

1. Brain Gone
   >(MP3)
2. Soul    >(MP3)Tihomulkom
Bulgaria, Sofia
e-mail: Tihomulkom@mail.bg

4 DAY
 Иван Бачев      
         
...мисли за музиката и за себе си в нея:

".....съществуващите от мен музикални резултати са все още предпоставка,
етап от изграждането и резултат на процесите на навигиране и архивиране през идеята
за музиката като средство за абстрактно съхраняване и концентриране на информация.
Тази идея май няма да бъде ясна без използването на абстрактни понятия за идеята музика, чрез възможностите които предлага написаният текст.
Поне някои думи и съчетания ще бъдат ясни.

затова ето и накратко:
-желание за музика със съставни части свободно съществуващи в пространство,
не само композирани, не само манипулирани, не само като средство за докарване на конкретно емоционално състояние
-поведението на звуците в музиката като модел за взаимоотношения извън елементарните слоеви йерархични модели
-звуци съществуващи чрез и проявява на собствени, естествено съществуващи и присъщи свойства,
експлоатирани иначе  несъзнателно поради рутината на познанието, изкуствено от голяма част от досегашната музикална култура"...

1. Me litve

140602me   >(MP3)

2. Станция навигация архив
Document2: Liogrande    >(MP3)Ivan Bachev  
Bulgaria, Sofia

e-mail: navmemo@yahoo.com

homepage:
http://nml.cult.bg/~bachev/


office@dsmusic.net