ФЕМ 2001
от 28 ноември до 2 декември 2001,
в културен дом "Средец" - ул. Кракра 2а
и зала "Хр. Ботев" - Студентски град, София

AddressOrganizers / BoardPROGRAMFEM PURPOSENEW / Actual / Every day updatedParticipants personal info
Адрес
Организатори
Програма
Цел
Актуално!
Персоналии
FEM 2001 General info
FEM '2000 archive
Фестивалът се осъществява със съдействието на:                                     FEM '99 archive
СТОЛИЧНА ОБЩИНА

    Британски съветП Р О Г Р А М А

   Голяма зала на Културен дом “СРЕДЕЦ”

28.11.01

19.00 ч. Откриване
20.00 ч, Балетен спектакъл “Кошкундалево”
              хореография  Момера Здравкова, музика Виктор Маринов
20.40 ч, Victors’ Mob
21.40 ч. Николай Дичев
29.11.01
19.30 ч, Mеscalitto
20.30 ч Арт Формация “ОМ”
30.11.01
19.30 ч. R_o_111 и приятели
20.30 ч. Анархистични Амбиент Експерименти от Тони и Чукоми
21.30 ч.  Nassekomix
01.12.01
19.30 ч. Илия Фортунов & Любомир Кавалджиев
20.30 ч.  Band Of Mad Woman
Вход 3 лв. за всяка фестивална вечер
Go Back

Зала “Христо Ботев”
02.11.01
21.00 Vataff Project
21.30 Baby Face Clan
22.00 Asian Dub Foundation
24.00 DJ sets : Rossen Pashov, Chaves, Vеsselin, Fozy, Raina /Austria/
Вход за зала Христо Ботев -
10лв.при предварителна продажба
и 12 лв. в деня на концерта.
        Предварителна продажба – билетен център НДК
Go Back

Малка зала на Културен дом “СРЕДЕЦ”
Представяне на автори на електроакустична и компютърна музика:

29.11.01
от 16.00
Симо Лазаров
и студенти в програмата "Компютърно музициране"
от Нов Български Университет
Валентин Лазаров
Илия Фортунов (Чори)

30.11.01
от 16.00
Любомир Велев
 Красимир Тимев
Александър Нейчев
Владимир Нейчев

1.12.01
от 16.00
Михаил Големинов
Симеон Венков

Съпътстващи прояви:
01.12.01 - 17.30 ч.
Среща-разговор “Електронната, електроакустичната и компютърна
музика днес” – водещ Любомир Кавалджиев.

Go Back

Облик и цели на фестивала:

Фестивалът е ежегоден и се провежда за 13-ти път. ФЕМ отразява развитието на електронната, електроакустична и компютърна музика през времето от завършването на предишния фестивал до настоящия момент, като се стреми да покаже и очертае най-новите тенденции - както в националната, така и в световната продукция.

Принципите за селекция и подреждане на програмата на ФЕМ са :

1.Стремеж да се представи целия спектър от актуални стилове в тази динамично развиваща се област на съвременната музикална култура. При това се акцентира на най-нови тенденции и утвърждаващи се в последно време форми или технологии в електронната, електроакустична и компютърна музика, като за целта се канят и изтъкнати гости от чужбина.

2.Представяне на аудио и видео продукции създадени предимно през последната година както и на други премиерни изяви на български автори.

3.Подкрепа и насърчаване предимно на новаторски като естетика и експериментални търсения във всички съвременни жанрове и области на електронната, електроакустична и компютърна музика.

4.В специален раздел “Дебюти”, се дава възможност за изява с цел приобщаване към реалния музикален живот на начинаещи, но все пак прескочили бариерата между аматьорство и професионализъм автори.

5.Представяне на новости в аудио и видео технологиите като се организират презентации, теоретични и практични семинари.

6.Разкриване на тенденциите в развитието на електронната, електроакустична и компютърна музика чрез организирането на срещи с български автори, консултации, лекции или дискусии между участници и гости на ФЕМ.

7.Насърчаване на неформалните контакти между авторите чрез организиране на срещи извън официалната програма във фестивален клуб.

Go Back
 Из историята на фестивала

Фестивалът ФЕМ 2000 представя  тази година тринадесетото си издание. Този фестивал е една ежегодна българска културна проява със сравнително дълга и доста богата история. Фестивалът е бил организиран за първи път от Любомир Кавалджиев и Ангел Андонов през 1989 г. под името: “Първи национален фестивал за електроакустична  и компютърна музика, Гоце Делчев ’89”. Тогава той e бил подкрепен от Общинското ръководство на гр. Гоце Делчев и от Института за изкуствознание - БАН. Първите му две издания са се провели в същия град.

През 1990г. фестивалът вече е бил в гр. Сандански. През 1991г. е преместен в София - в Националния Дворец на Културата. В последната 2001година съорганизатор на ФЕМ става Столичната община, а фестивалът се провежда в общинския Културен дом "Средец".

От 1990 до 1994 г. той е бил организиран от Симо Лазаров и СОКИ (с ръководител Росен Петров), а от 1995 г. до 1998 г. включително - от Любомир Велев и Иван Вълков (в рамките на “Компютърно пространство”, представяно от СОКИ –Росен Петров).

От 1999 г. фестивалът вече съществува самостоятелно. Той приема за име абревиатурата ФЕМ (Фестивал за Електроакустична Музика) и се организира от  инициативен комитет под ръководството на Иван Вълков.
Член на организационния комитет за провеждането на тазгодишния ФЕМ е и доц. Любомир Кавалджиев – ръководител на секция “Информационни системи в музикалната култура” към Института за изкуствознание – БАН.
Go Back


FEM 2001
General info - news
Съобщение за медиите
Фестивалът за електроакустична музика – ФЕМ е единствения форум за българска този тип авторска музика.
Тази година ще бъдат представени и дебютни проекти на музиканти, които представляват новата генерация на българската електронна сцена.
На 28.11.01 ФЕМ2001 ще представи Балетен спектакъл “Кошкундалево” -авторска хореография и музика по приказката на Николай Райнов от  Момера Здравкова и Виктор Маринов. Те работят съвместно от 3 години. Момера смесва елементи от фолклор и модерен танц и перфектно се вписва в еклектичната, на моменти апокалиптична музика на Виктор. Той експериментира със звук от 10 години. Участвал е в няколко уникални за българската сцена формации като Две Купета и Band of Mad Women, едни от малкото изявявали се групи извън границите на България. Виктор Маринов ще продължи вечерта с артистичния си псевдоним Victor’s Mob с авторска амбиент и етно транс музика.

На 29.11.01 ще бъде представен проекта MESCALITTO - Александър Поплилов / вокали, клавишни / и Георги Гогов / духови, китара, клавишни/. Мескалито е едно пътуване из света на звука, съчетание от електроника и природа, съвремие и фолклор, груув и амбиент. Двамата пилоти на звука са студийни музиканти.
След тях ще се представи Формация ОМ, които са достатъчно добре известни на българската публика с дългогодишните си изяви смесвайки успешно електроника, ню-ейдж, джаз и фолклор.

На 30.11.01 фестивалът ще представи R_o_111, който винаги ни е изненадвал със звука си, смесица от техно, прогресив транс, дръм енд бейз. Преди него на сцената ще излязат Nassekomix, които работят върху електронно акустичен джаз и при това го правят с такъв успех, че през юли, преди дебюта си на българска сцена участваха  с голям успех на един мини джаз фестивал в Падуа, Италия. Това са познати лица от Monday Morning, Паникън Уайаскър, 3ТеЛеТа. Освен тях същата вечер ще представи и Анархистични Амбиент Експерименти от Тони и Чукоми, нещо ново и свежо за почитателите на ескперимента, дръм енд бейз с много звукови изненади.

На 01.12.01ще се представят в общ концерт класиците на българската електронна музика Любомир Кавалджиев и Илия Фортунов и накрая Band of Mad Women със специалното участие на Аура от Мексико на флейта.

На 2 Декември всички ще се пренесем в Зала Христо Ботев в Студентски град, където ще свирят британците Asian Dub Foundation. Те са гости на ФЕМ2001 с любезната подкрепа на Британския съвет. Ще бъдат представени и  етно проекта VATAFF и Baby Face Clan.
Go Back

ФЕМ 2001- галерия
1. Asian Dub Foundation - постер
Go Back
2. ФЕМ 2001 програма-постер
Go Back
Организационен комитет

Иван Вълков - представител на издателство "DS Music"

Любомир Кавалджиев - ръководител на секция “Информационни системи в музикалната култура” към Института за изкуствознание – БАН
Go Back


Адрес:
  Мизия 17 София
Тел: 465360
Email: dsmusic@bnc.bg

Home page: http://musicart.imbm.bas.bg/fem.html

Go BackAddressOrganizers / BoardPROGRAMFEM PURPOSENEW / Actual / Every day updatedParticipants personal info
Адрес
Организатори
Програма
Цел
Актуално
Персоналии
FEM 2001 General info
FEM '2000 archive
FEM '99 archive
Go Back

Институт за изкуствознание - БАН
General Info about the Institute of Art Studies
General info Administration Departments Libraries  Journals  Folklore Database  Links

Back to Main Page (BAS IAS)
                                                            !!! This site is under construction !!!